Vennesla Film & Naturfotoklubb

Vipeprosjekt

Agder Naturmuseum har sammen med lokallaget av Norsk Orintologisk Forrening startet et Vipeprosjekt.
Årsaken er at vipa dessverre har kommet på lista for skjeldne eller truede arter.

 

Prosjektet trenger dra-hjelp med tanke på observasjoner i Vennesla.
Det har allerede kommet inn observasjoner i ferbruar 2017, men flere mottas med takk.
Tiden frem til Mai er viktig og Agder Naturmuseum håper på mange henvendelser.
Se nederst / trykk på "Les mer..." for kontaktinfo.

 

Foto: Odd Kindberg.

 

 

Vipa ble på sist oppdatering av lista over sjeldne og truete arter i Norge vurdert som sterk truet. Det er noen vi selv også har registrert den er i sterk tilbakegang i de områdene som vi ferdes i. Et gledelig unntak er på Åros i Søgne hvor Odd Kindberg i en fireårs periode har inngått et samarbeid med de lokale gårdbrukerne har klart å redde reir og unger fra å bli tatt i landbruksmaskinene. I år kom det minst 12 unger på vingene. Så bra går det ikke andre steder. I Kristiansand ser det ikke ut til at det er kommet fram mer enn to vipeunger i Tveit. Dette til tross for at de lokale gårdbrukerne har tatt kontakt med lokale fuglefolk og gjort et tilsvarende innsats som i Søgne. Hvordan tilstanden er i Vennesla vet vi ikke, men det er rapportert om hekking på Drivenes, og ellers sett noen viper spredt rundt i kommunen. 

 

Agder naturmuseum har i samarbeid med lokallaget av NOF fått penger av fylkesmannen til å følge arbeidet med å ta vare på vipene i Vennesla, Songdalen, Søgne og Kristiansand. Dette må nødvendigvis skje til våren, men vi vil allerede nå finne ut om hvor vipene har reir og unger. Dere i Vennesla Film og Fotklubb er mye ute, så dette er en apell til dere om å melde fra om observasjoner av vipe, både fra i år og tidligere år. Ikke minst følge med til våren!

 

Da hører jeg gjerne fra dere, enten på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller ring eller send sms til 97064081. For å ta vare på vipene må vi vite hvor de hekker, og få til et samarbeid med lokale gårdbrukere om å ta vare på de.

 

Se også denne linken: http://zoologisk.blogspot.no/2016/07/vipa-en-sterk-truet-art-i.html